komisarenko.kiev.ua

 Сергій Васильович Комісаренко (нар. 9 липня 1943, Уфа, Башкортостан) — український науковець, державний і політичний діяч, дипломат. Академік-секретар Відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології НАН України, директор і завідувач відділу молекулярної імунології Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України. Дійсний член (академік) Національної академії наук України (імунологія, 1991 р.), дійсний член (академік) Національної академії медичних наук України (імунологія, 1993 р.). Доктор біологічних наук (молекулярна біологія, біохімія), професор (біохімія). Головний редактор наукових часописів «Ukrainian Biochemical Journal» та «Biotechnologia Acta», член редколегій міжнародного журналу «Європа» (Польща) та журналу з імунофармакології (Італія). Голова Комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді Національної безпеки і оборони України.

Screen

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel
English (United Kingdom)Ukrainian (UA)

С.В. КОМІСАРЕНКО – ЕКСПЕРТ В ГАЛУЗІ БІОБЕЗПЕКИ І БІОЗАХИСТУ

  • PDF

С.В. КОМІСАРЕНКО – ЕКСПЕРТ В ГАЛУЗІ БІОБЕЗПЕКИ І БІОЗАХИСТУ

(Інформаційна довідка)

 Академік НАН України та НАМН України, професор Комісаренко Сергій Васильович – засновник української наукової школи «Біохімія імунітету», автор та співавтор понад 500 наукових публікацій, співавтор понад 80 винаходів та патентів. Окрім іншого, С.В. Комісаренко є Президентом Української асоціації біобезпеки, яка є членом Європейської асоціації з біобезпеки. Працюючи у галузі біохімії, імунології, біотехнології, Сергій Васильович Комісаренко одночасно залучений до сфери біозахисту та біобезпеки України. З 2007 року та донині він є Головою Комісії з біобезпеки та біозахисту при РНБО України та щорічно представляє Україну на зустрічах з КБТЗ у Женеві на зустрічах Австралійської групи з питань експортного контролю. Як Голова Комісії, він керує її роботою та відповідає за розробку рекомендацій щодо посилення національної системи біобезпеки.

С.В. Комісаренко опікується питаннями біобезпеки та біозахисту в Президії Національної академії наук України та створив і очолив відповідну наукову групу при Інституті біохімії ім. О.В.Палладіна НАН України. Ця наукова група виступала ініціатором проведення та організаторам низки заходів, які були присвячені питанням біологічного захисту та біологічної безпеки в Україні. А саме: першої та другої міжнародних конференцій в Україні у сфері проблем біобезпеки та біозахисту («Біобезпека і біозахист: впровадження рекомендацій щодо Конвенції про заборону біологічної зброї», лютий 2010, квітень 2012); двох семінарів для викладачів вищої школи («Освіта з біобезпеки та біозахисту», квітень 2012, листопад 2012); регіональних семінарів стосовно реалізації на національному рівні Рішень Конвенції про заборону розробки, виробництва та накопичення запасів бактеріологічної (біологічної) і токсинної зброї та про їх знищення (регіональні семінари з імплементації на національному рівні КБТЗ у Східній Європі та Азії, травень 2013, вересень 2017); першої конференції донорів з біологічної безпеки та біологічного захисту в Україні (листопад 2019).

Як визнаний експерт з питань біобезпеки та біозахисту, С.В. Комісаренко був залучений до виконання кількох фахових наукових проектів, в яких він виступав у якості керівника, консультанта, а також був безпосередньо залученим до виконання досліджень. А саме:

2018 – 2019 наукова робота №6394 Створення тренінгового центру з біобезпеки для фахівців, залучених до біологічних досліджень”, спільний конкурс наукових проектів НАН України та Українського науково-технологічного центру (УНТЦ) 2017 року за Програмою «Цільові дослідження та розвиваючі ініціативи» та розпорядження Президії НАН України від 27.07.2018 № 421;

2014 – 2017 партнерський проект P633 “Освіта та поширення знань в Україні” між Міністерством оборони Великобританії, УНТЦ та Інститутом біохімії ім.О.В.Палладіна НАН України;

2012 – 2013 проект УНТЦ #5327 “Освіта з біобезпеки в Україні”.

 Перелік друкованих робіт з проблеми біобезпеки і біозахисту

  1. 1.Komisarenko S, Maksymovych I., Gergalova G. et al. ‘Awareness-raising, education, outreach: An example of best practice’ BWC/CONF.VIII/WP.10 (Working Paper submitted by Ukraine and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, 2016).
  2. 2.Komisarenko S, Maksymovych I., Gergalova G. et al. ‘Awareness - raising, education and outreach: recent developments’ BWC/MSP/2017/WP.22, BWC/MSP/2017/WP.22/Corr.1 (Working Paper submitted by Ukraine, Japan and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, 2017).
  3. 3.Nixdorff K, Borisova T, Komisarenko S, Dando M. Dual-use nano-neurotechnology: An assessment of the implications of trends in science and technology // Politics and the Life Sciences, Fall, 2018, vol. 37, no. 2, p. 180-202.
  4. 4.Гергалова Г.Л., Максимович Я.С., Комісаренко С.В. Підвищення рівня обізнаності та освіта з біобезпеки та біозахисту в Україні // Матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю, присвяченої щорічним «Читанням» пам’яті акад. Л.В. Громашевського, Київ, 2018, стор. 49-50.
  5. 5.Максимович Я.С., Гергалова Г.Л., Комісаренко С.В. Біобезпека під час біологічних досліджень : навчальний посібник. – К.: Видавець Бихун В.Ю., 2019. – 82 с.
  6. 6.Гергалова Г.Л., Комісаренко С.В., Максимович Я.С. Підвищення обізнаності з проблем «подвійного використання»: досвід України // Медична та клінічна хімія. 2019. Т. 21. №3 (додаток). – С. 332.

Останнє оновлення на Середа, 04 березня 2020, 15:46