komisarenko.kiev.ua

 Сергій Васильович Комісаренко (нар. 9 липня 1943, Уфа, Башкортостан) — український науковець, державний і політичний діяч, дипломат. Академік-секретар Відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології НАН України, директор і завідувач відділу молекулярної імунології Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України. Дійсний член (академік) Національної академії наук України (імунологія, 1991 р.), дійсний член (академік) Національної академії медичних наук України (імунологія, 1993 р.). Доктор біологічних наук (молекулярна біологія, біохімія), професор (біохімія). Головний редактор наукових часописів «Ukrainian Biochemical Journal» та «Biotechnologia Acta», член редколегій міжнародного журналу «Європа» (Польща) та журналу з імунофармакології (Італія). Голова Комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді Національної безпеки і оборони України.

Screen

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel
English (United Kingdom)Ukrainian (UA)

Голос України - 1994

З АРГУМЕНТАМИ ДИПЛОМАТА СПЕРЕЧАТИСЯ ВАЖКО

 Лист посла України на сторінках «Таймс» (27.05.1994)

 Лондон. Посол України у Великобританії Сергій Комісаренко виступив на сторінках впливової лондонської «Таймс» з листом, у якому висловив незгоду з опублікованим «старійшиною англійського друку» редакційним коментарем. «Неспокійний Крим».

Протест з боку українського дипломата спричинений самою спрямованістю вищезгаданої публікації, намаганням її анонімного автора пов'язати нинішнє загострення становища в Криму з помилками та непослідовністю Києва у проведені свого загальнополітичного курсу на всій території республіки. «Ваш редакційний коментар, — полемізує С. Комісаренко з «Таймс», — демонструє відверту підтримку кримського сепаратизму і здатний мимоволі дати зрозуміти безвідповідальним політикам Криму, що ви надихаєте їх на відокремлення півострова».

На думку спостерігачів, посол України так рішуче сперечається з «Таймс» ще й тому, що невиправдана, як на його погляд, публікація практично збіглася в часі з візитом до Москви і Києва міністра закордонних справ Великобританії Дугласа Херда. А він, як уже повідомлялося, сформулював своє ставлення до кримської проблеми однозначно: «Крим — частина України, і український суверенітет — поза обговоренням», У світлі цих, а також низки інших висловлювань, на Темзі очікувалося, що й газетна «оркестровка» такої актуальної теми збіжиться за своєю тональністю з дипломатичною лінією Уайтхолу. Та, на жаль, далася взнаки незалежність британської «великої преси», її звичка оцінювати події під своїм власним ракурсом.

Про це, власне, і йдеться у листі С.Комісаренко:

Британське Міністерство закордонних справ і у справах Співдружності не раз висловлювалося на захист територіальної цілісності України. Сполучене Королівство вітало підписану в січні ц.р. Тристоронню заяву України, Сполучених Штатів і Росії, в якій гарантувалися нинішні кордони України. Ми сподіваємося, що британська громадськість має таку ж точку зору на це складне питання.

Далі посол нагадує і про те, що відповідно до Конституції України, Кримові вже надано значну автономію. Автор листа знімає з Києва вину за зволікання з поділом Чорноморського флоту, а також нагадує про суворе дотримання Україною зобов'язань щодо ядерного роззброєння. У листі наведено думку Макса ван дер Стула, Верховного комісара СБСЄ у справах національних меншостей, про те, що становище етнічних громад і народностей, котрі населяють Україну, є «зразковим порівняно з деякими іншими регіонами в колишньому Радянському Союзі».

 

Агенство «Телепресінформ»

Дніпртелепрескорпорації.